Əksəriyyətimiz turpun yarpaqlarını lazımsız və faydasız bilib atır. Lakim alimlər sübut edir ki, turpun yarpaqları turpun özündən qat-qat faydalıdır.
Onun tərkibində çoxlu sayda müxtəlif vitaminlər (A, C, PP, K, B qrupu), nikotin, askorbin, salisil turşuları, makro və mikroelementlər (maqnezium, fosfor, kalsium, kalium, dəmir, sink, mis və s.) var.
Belə zəngin kimyəvi tərkibə görə turpun yarpaqlarını əsl müalicəvi məhsul hesab etmək olar.
Tərkibində kalium və maqneziumun olan turpun yarpaqları ürək üçün çox faydalıdır - ürəyin fəaliyyətinə müsbət təsir edir, ürəyin ritmini tənzimləyir.
Kalsiumla zəngin olan yarpaqlar sümüklər üçün faydalıdır. Turpun yarpaqlarını uşaqların və yaşlı insanların qidalanmasına daxil edin.
Turpun yarpaqları avitaminozun qarşısını alır, qanın tərkibinə müsbət təsir edir.
Bütün digər göyərtilər kimi qidalı liflərlə zəngin olan yarpaqlar bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qəbizliyin qarşısını alır.
Stress, sinir qərginliyi, yuxusuzluq zamanı turpun yarpaqlarını çay kimi dəmləyin (1 stəkan su + 1 x.q. xırda doğranmış yarpaqlar), bal əlavə edin və için. Bu çay həmçinin iltihabəleyhinə təsirə malikdir, immun sisteminə müsbət təsir edir.
Turpun təzə yarpaqlarını salatlara, xörəklərə əlavə etmək olar.
Avropa və Amerikada bizdəki kimi ən çox meyvə şirələri yox, pomidor, kök və çuğundur şirəsi içilir və marketlərdə həm təzə çəkilmiş, həm paketlənmiş pomidor suyu satılır. Xüsusən radiasion işdə çalışanlar, ofis işçiləri və tələbələr hər gün 1 stəkan pomidor suyu içməlidir.
“Təəssüf ki, Bakı, Abşeron zonasında əhaliyə verilən içməli suyu “içməli su” adlandırmaq olmaz. Çünki istər bu suyun tərkibində olan ağır metallar, istərsə xlor normadan çoxdur. Eyni zamanda, PH, qələviliyin aşağı olmasına görə, bu suyu içməli su adlandırmaq olmaz. Bu su daha çox texniki suya yaxındır...”
Mütəxəssislər ağız və diş baxımının əhəmiyyətinə diqqət çəkir, ortaya çıxan problemlərin müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola biləcəyini bildirirlər. Ağız və diş sağlamlığını pozan diş çürükləri, diş əti xəstəlikləri geniş yayılıb. Qidalanma keyfiyyəti gündəlik həyatımızda çox önəmlidir.
Bu gün sağlam həyat tərzi trendləri arasında populyarlıq qazanan şəkərsiz qidalanma bir çox insanın izlədiyi üsula çevrilib. Bəs, bu cür qidalanma orqanizmə hansı faydaları verə bilər?
"Orucluq təkcə qida qəbulu deyil, nəfsə nəzarətdir. Bu, insanların davranışlarında özünü göstərməlidir. Çalışmaq lazımdır ki, bütünlükdə nəfsə, instinktə nəzarət həyata keçirilsin”.